6

Netflix revolutionerer tv-branchen

Kevin Spacey og David Fincher sælger deres stort anlagte politiske thriller, "House Of Cards", til internet tjenesten Netflix, der leverer helt uden om de almindelige tv-stationer og kabel tv netværk.

Netflix revolutionerer tv-branchen, der står over for et ægte paradigme skift, når en højprofileret ny tv-serie for første gang IKKE kommer på et af de sædvanlige tv-netværk, men i stedet udkommer på nettet – hos Netflix. TV branchen i USA er rystet.

Det har ligget i kortene længe, den gamle tv-stationsverden er presset af internettet, ikke bare i hvad vi bruger vores tid på, men nu også direkte på deres egen forretning, når rene online medieselskaber tager deres vare for næsen af dem, og giver den direkte til kunderne – over nettet.

Det åbner op for udbredelsen af et helt nyt økosystem for køb og salg af tv-serier, der vil få store konsekvenser for mange tv-stationer. I USA ses allerede kunder, der opsiger deres kabel-tv for kun at bruge f.eks. Netflix og online tv-serie tjenesten Hulu.

Den berømte instruktør David Fincher, manden bag bl.a. ”Seven”, ”Fight Club” og senest ”The Social Network”, har slået sig sammen med stjerneskuespilleren Kevin Spacey, der både producerer og spiller hovedrollen i den kommende 26 episoder lange politiske thriller serie,  ”House of Cards”.  Den er snuppet for næsen af bl.a. Warner, og sendes ud til Netflix’ kunder i 2012, når den er færdig. Pris for serien, betalt af Netflix: 100 millioner dollars.

Men Netflix går også rigtig godt. Man startede i 1999 med at sende DVD-skiver med posten til kunder, og har passeret en milliard leverede DVD’ere, og gik tidligt også i gang med en online tjeneste. Netflix har i dag 40 millioner abonnenter, der i snit ligger ca. 10 dollars om måneden. Det er over 2 milliarder danske kroner i omsætning hver måned. Så der er råd til at købe dyre, eksklusive tv-serier i fremtiden.

Netflix har udbygget deres tjeneste, så en lang række enheder kan modtage deres filmudbud, der er enormt, formentlig over 50.000 spillefilm og tv-serie afsnit. Som kunde kan man afspille filmen på sin PC, iPad, Mac, iPhone, Android telefon, fladskærm med internet, Blu-ray afspillere med internet, Playstation 3, xBox, Wii konsoller m.m. Også den nye AppleTV boks har fået Netflix ved siden af Apples egen filmbutik, der mest rummer nye titler, mens Netflix sjældent har de nyeste film.

Netflix' grundlægger, Reed Hastings, der udover at sidde i Microsofts bestyrelse, også sidder i en lang række velgørende organisationer.

Men som Netflix kunde kan man altid finde noget at se, tro mig, i min research har jeg brugt mange aftener og halve nætter med at svælge i det enorme udbud af filmklassikere, og nye ting, man ikke lige har fået set. Alt hvad jeg orker for under en halvtredser om måneden.

Men Netflix er kun for amerikanerne indtil videre, selvom der rumler rygter om indtog i England, og senere andre steder i Verden. Rettighederne bag et så enormt filmkatalog som Netflix har opbygget i USA, er komplekse at få ud på andre territorier, så Netflix, der anvender teknologi fra Microsoft (Silverlight), har forsynet deres tjeneste med en geoblokering, så man ikke kan få adgang uden at have en amerikansk IP-adresse. Geoblokering ser på din IP-adresse, og er du i Danmark, får du klar besked om at du ikke kan se noget fra www.netflix.com.

Facts om Netflix

Netflix har ca. 40 millioner abonnenter i USA, der hver ligger i snit ca. 10 dollars om måneden. Det svarer til ca. 2,2 milliarder kroner, de får i kassen hver måned.

6 ud af 10 film, der ses streamet over Internet, ses via Netflix.

Abonnenterne ser over 25 timers Netflix om måneden.

Fordeling af timers video leveret af Netflix: Postsendte DVD=22%, Streaming=78%

Fordeling af platforme, man har set Netflix på: PC=72%, Andre apparater: 28%

Der findes i dag ca. 400 apparater, der kan vise Netflix.Det er alt fra spilkonsoller til fladskærme, Blu-ray afspillere, smartphones, tablets, og dedikerede bokse af mange slags. Disse hardware producenter har stor kommercielt udbytte af, at deres apparater kan vise Netflix, det gør dem markant mere salgbare.

Netflix er startet i Canada i oktober sidste år, og er ved at varme op til en større international ekspansion. Vi får se, om de kommer til lille Danmark en dag også.

 

Få selv Netflix – læs hér.

 Kommentér på Facebook

Kommentér (6)

Trackback URL

 1. [...] Netflix, der uden at tøve investerer 100 af millioner dollars i atttraktivt originalt indhold. Læs artiklen om Netflix, der indgår aftale om eksklusivitet på højprofileret ny tv-serie. Status på 3D TV [...]

 2. Mads siger:

  Super god artikel.

  Du nævner at man køber en VPN-tunel. Kan man ikke nøjes med en gratis en. I så fald er den betydelig langsomere end den man kan købe?

  Jeg var “så hældig” at blive lokket til, at købe et Samsung internet@ tv, som reklamerede med at have bl.a Netflix aplikationen på den. Dog fandt jeg hurtigt ud af, at det kun gældte bestemte lande. Danmark var ikke iblandt dem. Dette fik jeg naturligvis ikke at vide at den rare sælger. Så meget for et “nymoderne internet tv” :-( . . .

  I USA kan du få langt flere apps til tv, end her i Danmark. Er det overhovedet muligt at omgå denne begrænsning og så for bl.a Netflix til tv’ et selvom man befinder sig i Danmark?

  • Tak for de pæne ord! Nej, de gratis VPN services duer ikke til video, er min erfaring, de er for langsomme og ustabile. Med overplay.net som jeg anvender, får jeg 4-5 Mbit/s til USA, og det giver en fin Netflix oplevelse.

   Ja, der hersker forvirring ude i butikkerne omkring disse netforbunde fladskærme, der jo kan vise en masse spændende tjenester, der bare IKKE er kommet til Danmark, og nok heller ikke gør det på normal vis foreløbigt. Der er mange sælgere i butikkerne, der burde sætte sig lidt mere ind i dette område… Men med lidt fiks-fakserier kan en fladskærm godt kobles til VPN tunnelsen, så man kan få de gode ting fra USA. Det nemmeste er dog at dedikere en PC, eller endnu bedre, end MacMini (køb gerne den gamle model, der fås billigt stadig her og der, den kan sagtens trække det), til sin fladskærm. Det giver flere muligheder og større fleksibilitet.

   Men når jeg selv har testet min Samsung gennem min VPN tunnel vender jeg tilbage med en beskrivelse. Problemet er, at mit VPN net har jeg som trådløst Wi-Fi, og det er fint til AppleTV boksen og en Playstation 3, men fladskærmen kræver jo et netværks kabel. Det kan løses ved at indsætte VPN tunnelen i en router, og det skal jeg lige have sat lidt tid af til at teste!

   Hilsen Claus

 3. Christopher Roos siger:

  Måske er Netflix ved at skære den gren over, som de selv sidder på. Showtime (CBS) og Starz har ændret deres aftale, så Netflix ikke må vise bagkataloget af serier som bliver vist de respektive kanaler – det vil sige at man ikke i øjeblikket har adgang til f.eks Dexter og Californication!

  • Ja, den store content krig på disse online service er skudt i gang. Netflix voldsomme vækst de seneste to år, og aftalen om eksklusivitet på “House of Cards”, har fået aktørerne op af stolen. Presset for hulus kommercielle tjeneste, “hulu+”, der åbnede i november, er også stigende for Netflix. hulu er jo eget af en række kabelselskaber.

   Vi følger slaget!

Skriv en kommentar

Du skal være logged ind for at skrive kommentarer.